Motoryoga

Ja. Ik heb het woord ook een tweede keer moeten lezen om zeker te weten dat ik het niet verkeerd had gezien. Ik had het goed gelezen en op de sociale media zie ik steeds vaker foto’s van mensen die yoga op een motor beoefenen. Maar tot voor kort dacht ik altijd dat het meer iets voor de hastags en likes was dan dat het daadwerkelijk een ding was. Blijkbaar is het een ding en in dit artikel ga ik erop in waarom het zo’n ding is:

Nut van yoga

Natuurlijk zijn allerlei foto’s en video’s van durfallen die allerlei gekke dinge op de motor doen die niet altijd even veilig zijn. Vandaar dat dit artikel een serieuzere ondertoon heeft: want motorrijden heeft kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit nodig. Zeker op de urenlange ritten! En er zijn weinig dingen die zo effectief zijn als yoga. Er zijn misschien wat misconcepties over yoga, vandaar dat ik die eerste heel even de wereld wil uithelpen: het zijn allemaal oefeningen om de spieren te trainen, de spieren losser te maken, het lichaam flexibeler te maken en ook gezonder. Verassend genoeg hebben yoga en motorrijden veel met elkaar gemeen: een slecht onderhouden motor, daar kom je niet erg ver mee.

Met een slecht getraind lichaam kom je uiteindelijk ook niet zo ver. Het gaat uiteindelijk niet om hoe de motor eruit ziet, maar wat het kan. Je hoeft geen ‘yogalichaam’ te hebben om yoga te beofenen.

Andere voordelen van yoga

Yoga heeft het voordeel de gewrichten los en sterk te maken en het helpt met de balans en core stability, twee dingen die bij motorrijden ontzettend belangrijk zijn. Het zorgt er ook voor dat je meer bewust van je lichaam wordt. Het zorgt ook voor extra flexibiliteit, wat fijn is omdat je makkelijker op je motor kan manoeuvreren. Zeker na een lange rit, is het fijn om wat rek- en strekoefeningen te doen en yoga heeft er een heleboel voor je om uit te proberen. Een extra bonus is dat je ook je concentratie traint. Het zorgt ervoor dat je alerter op je motor kan zitten en dat heeft allerlei voordelen. Een alert mens telt voor twee. Het zorgt natuurlijk ook voor extra kracht in heel je lichaam. Zeker voor de moeilijke poses moet je flexibel zijn en moet je ook kracht voor hebben.

Dit soort yoga moet je serieus nemen: Yogaraj (India) heeft het Guinness World Record voor meeste yogaposes op de motor. Liefst 23 verschillende poses heeft hij op de motor uitgeoefend. Dat doe ik hem zeker niet snel na. Maar goed, yoga is natuurlijk veel langer een onderdeel van de cultuur in India dan hier in Europa, dus heel verbazingwekkend is het niet. Dat maakt het zeker niet minder spannend om te zien!