• Home
  • /
  • Motorcross: Een Vak Apart

Motorcross: Een Vak Apart

In Nederland is een populaire soort motorsport de motorcross. Snel, avontuurlijk en vooral erg gaaf om te doen en te zien. De fanbase is ongelooflijk groot, en ze kijken niet alleen graag naar de races die zich voor hun ogen ontvouwen, maar wedden ook met bet365 bonus code op hun favoriete racer. Het is een vak apart, want niet alleen moet je snel over de baan komen, maar ook veilig over alle obstakels zien te komen. Motorcross kan outdoor en indoor gedaan worden, en is heel veelzijdig. Wist je bijvoorbeeld dat je ook met een zijspan mee kunt doen aan verschillende crosswedstrijden? Of dat je al vanaf 5 jarige leeftijd kan beginnen?

Waar het allemaal begonnen is

Motorcross is waarschijnlijk ontstaan in Engeland, na de tweede wereldoorlog. Dit komt omdat er tijdens de oorlog veel op legermotoren werd gereden, en dit is uiteindelijk overgenomen. De sport heeft zich snel verspreid over de wereld, en tegenwoordig worden er wereldwijd kampioenschappen georganiseerd.

Als je naar een motorcross kampioenschap gaat zal je merken dat er verschillende klassen zijn. Hiervan heb je de solo klassen, namelijk de MX1, MX2, 125CC en de 85CC. Tijdens de MX1, ook wel eens de koningsklasse genoemd, worden alleen tweetaktmotoren toegelaten met een cilinderinhoud tot de 250cc of viertaktmotoren tot de 450cc.

Op tv of internet zul je ook het meest over deze klasse zien of lezen. In de MX2 worden de tweetakt motoren tot 125cc en de viertaktmotoren tot 250cc toegelaten, en is bedoeld voor nieuwe, jongere deelnemers. De andere twee klassen zijn enkel voor tweetaktmotoren tot de gelijknamige 125cc of de 85cc.

Bekende Crossers

John van den Berk was in de jaren ’80 een van de meest succesvolle Nederlandse motorcoureurs. In 1987 is hij zelfs wereldkampioen geworden in de 125cc. En daarna eerste van de hele wereld met een 250cc crossmotor. Na het binnenslepen van verschillende titels is hij nu trainer van verschillend nieuw talent.

Motorcross in Nederland

Als je denkt aan de grote motorcross evenementen in Nederland, dan kan je eigenlijk niet anders dan de Zwarte Cross bedoelen. Dit is ooit begonnen als een klein wedstrijdje, is uiteindelijk uitgegroeid tot de bekendste cross in heel Nederland, en is zelfs wereldwijd bekend onder de motorcross liefhebbers. Sinds 2017 worden hier ook de Dutch Masters of Motorcross gereden, een finale evenement georganiseerd door de KNMV.

Andere grote evenementen zijn bijvoorbeeld de Red Bull Knock Out. Hier doen duizenden motorcrossers mee om over een zwaar parkoers op het strand en de duinen te strijden. Dat na twee uur alle startbewijzen al uitverkocht waren, zegt al genoeg.

Natuurlijk zijn er ook kleinere evenementen, en worden er ook kleinschalige off-road ritten georganiseerd. Zo kan je crossen door bos, maisvelden of over zandpaden en grind. Meestal is een parkoers 40 km, en komen er verschillende uitdagende momenten in voor. Natuurlijk zijn deze wedstrijden vooral voor het plezier. Leuk om mee te doen en om te zien!