• Home
  • /
  • Grote sponsors in de motorsport

Grote sponsors in de motorsport

Sport en sponsoren gaan goed samen. Kijk maar naar elke grote sport: daar gaan gigantische bedragen aan sponsorgeld in om. Vandaar dat in dit artikel bij een paar sponsoren van de motorsport wordt stilgestaan. De grootste van vandaag, maar ook een paar aparte van het verleden.

F1 laat de gokbranche als sponsor toe

Wat ook naast sport en sponsoren hand in hand gaat is sport en gokken – kijk maar eens naar al die sites die bonussen en promotiecodes aanbieden voor online gokken en sportweddenschappen, zoals sportpromocode.be. Dat was met races bij lange na niet altijd zo. De nieuwe eigenaar van F1, Liberty Media, heeft een deal gemaakt. Voor de eerste keer in 40 jaar is het mogelijk voor de gokbranche om een F1 sponsor te worden. Voorheen was vooral Red Bull een ontzettend belangrijke sponsor binnen de sport. De andere sponsoren, zoals Heineken en Shell, geven bij lange na niet de bedragen uit die Red Bull uitgeeft.

Hoewel de details niet bekend zijn gemaakt, schat The Financial Times dat het om minimaal $100 miljoen gaat. Niet alleen bij de F1 komt de gokbranche op: na een arrest van de Supreme Court van begin 2018 zorgde voor meer speelruimte. Een wet die veel goksponsoren verhinderde een contract te sluiten, bleek toch niet helemaal zo zuiver te zijn en er ging een dikke rode streep doorheen. Nu komen bij NASCAR in Amerika ook meer goksponsoren op de lijst van sponsoren te staan.

NASCAR en goksponsoren

NASCAR heeft aangegeven dat het in 2019 met regulaties voor deze sponsoren gaat komen. Het is eigenlijk heel vreemd dat bij deze tak van sport goksponsoren zo lang buiten de deur zijn gehouden. De meerderheid van de voetbalclubs wordt deels of geheel door deze branche gesponsord. In 2018 zijn er in ieder geval al twee sponsors van de gokbranche die NASCAR sponseren. Dat zullen er in de toekomst veel meer worden. Het is nog onbekend welke bedrijven de F1 gaan sponseren.

Het is opvallend dat er veel gedoe rond de goksponsoren zijn. Sinds jaar en dag zijn sponsoren als Martini, Marlboro en Heineken welkom, maar de gokbranche? Ho maar.

Dat kan niet door de beugel. Dat terwijl overmatig drinken, net als overmatige gokken en roken, net zo schadelijk is. Het is maar hoe je het bekijkt. Waarschijnlijk zal het niet zo veel controversie geven als het sponsorschap van Durex in 1976. Het was toentertijd zo controversieel dat de BBC de F1 niet meer uitzond om de kijkers thuis niet te veel te choqueren.

Aparte sponsoren in de motorsport

In 1995 was de tendens al wat anders: toen werd McLaren door Yokyo Ueno Clinic gesponsord. Het is een bedrijf dat gespecialiseerd is in plastische chirurgie van mannen. Als je snapt wat ik bedoel. Het mag dus gerust worden gezegd dat de autoracesport al wat langer een moeizame relatie met bepaalde sponsoren heeft. In 2012 was een bedrijf van live cams een sponsor. Maar gokbedrijven? Ho maar. “Sex sells” is een bekende marketing slogan, maar als het op andere gebieden gaat, worden wij opeens allemaal preuts. Achja, het is niet anders.

Een paar belangrijke sponsors van de Nederlandse motorsport zijn ProX Racing Parts. Dit bedrijf werd in 1975 opgericht en verkoopt, zoals de naam al zeg, auto-onderdelen. Bij dit bedrijf kan je kwalitatief hoogwaardige auto-onderdelen kopen. 24MX is ook een grote sponsor. Het is Europa’s grootste motorsportwinkel, waar je van alles kan vinden voor de motorsport. Ze hebben alle grote merken in het assortiment en tegen scherpe prijzen.