• Home
  • /
  • Motorsportmusea

Motorsportmusea

Een interessant dagje uit voor elke motorsportfan!

Het allerleukste aan motorsport is het beoefenen of het bekijken ervan. Achter de motorsport zit een hele lange geschiedenis  schuil. Er zijn verrassend veel motorsportmusea in Nederland en nog meer over de grens! Musea in België en Duitsland liggen voor sommige om de hoek. Om het voor iedereen relevant te houden, worden nu alleen Nederlandse musea in dit artikel genoemd. Het is zeker waard om even te googlen naar musea, mocht je in een grensgebied wonen!

Maar liefst 30 musea om uit te kiezen!

Uit een snelle tellen van https://www.motorrijwiel.nu/ blijkt dat Nederland maar liefst 30 musea heeft die specifiek over motoren gaan! Dat zijn er nogal wat. Om het makkelijker te maken om te weten waar welk museum is, is de lijst per provincie uitgezocht. Het is verstandig om even op internet na te gaan of het een normaal museum is of een privécollectie. De privécollectie staat officieel als museum bekend, maar wordt alleen op afspraak geopend.

Het grootste voordeel is dan wel, je krijgt gelijk een tour met een echte kenner en enthousiasteling. Je krijgt dan gelijk een goede kijk op de geschiedenis achter de machines. Dezelfde machines waarmee elke kampioen ooit mee heeft geracet.

Drenthe en Friesland

Tweewielermuseum – Drenthe
De Kiekdoos – Dwingeloo

Met maar twee musea is de provincie van Drenthe niet de dichtstbevolkte motormuseumprovincie – altijd nog beter dan Friesland met maar één museum; het Indian Museum te Lemmer. Met maar één museum valt met veel zekerheid te zeggen dat de Friezen naar de nabijgelegen provincies moeten gaan. Of naar Gelderland or naar Groningen.

Gelderland en Groningen

Lambretta Privé Museum te ’t Harde. Gelderland heeft niet veel musea, maar één is altijd beter dan geen. Groningen heeft dan wel niet veel musea, maar gelukkig maakt de ligging naast Friesland en Drenthe weer wat goed:

Oldtimer Museum De Ronkel – Kloosterburen
Motormuseum Okkenbroek – Okkenbroek

Limburg

Jawa Privé Museum – Elsloo
Bromfietsmuseum De Verzamelaar – Landgraaf
Bromfietsmuseum De Peel – Ospel

Tip voor Limburgenaars: kijk even verder dan in Nederland. In het Rheingebied zullen zeker nabijgelegen motorsportmusea zijn!

 

Noord-Brabant

Norton Museum – Best
Autotron – Rosmalen
Tweewieler Museum De Scooter – Zundert

Noord-Brabant is een lange provincie en meeste musea zijn in het westen van Noord-Brabant. Dus degene die tegen de grens met Zeeland wonen, moeten toch eventjes met de auto of het OV reizen. Of natuurlijk met de motor ;).

Noord-Holland

Westfries Bromfiets Museum – Andijk
Italiaans Motor Museum – Amsterdam
Auto-Unionmuseum – Bergen
Bromfietsmuseum – Berkhout
Histo-Mobil Automuseum – Giethoorn
Grootmoederstijd en Motorenmusem – Nieuwe Niedorp
Auto Museum Schagen – Schagen
Wil Hartog Museum – Lambertschaag
Lambretta Scooter Museum – Westwoud

Voor mensen die in Noord-Holland wonen: ga je helemaal te buiten aan alle motormusea! Er zijn er ongelofelijk veel die in jullie provincie staan.

Overijssel en Utrecht

Amerikaanse Motorfiets Museum Holland te Raalte. Ook Overijssel heeft niet veel musea, maar is wel centraal gelegen in het land. Hierdoor heb je het voordeel, als je hier woont, dat je makkelijker naar andere plekken in het land kan komen.

Met drie musea in de buurt en centraal gelegen, is het fijn dat de Utrechtenaars makkelijk bij de andere musea kunnen komen:

Oldtimermusen Hagestein – Vianen
Portanje’s Vespa Scooter en Nostalgie Collectie – Bunnik
Honda Museum – Renswoude

Zuid-Holland

Museum Kortland Motoren – Hardinxveld-Giessendam
Laverda Museum – Lisse
Moto Morini Museum – Sassenheim
Louwman Collection – Den Haag
Eerste Sassemsche Motormuseum – Sassenheim

Noord-Holland mag dan wel de meeste motormusea van Nederland hebben, ook Zuid-Holland mag zeker niet klagen. Zeker als je in de randstad woont, heb je een museum in de buurt wat makkelijk met het OV te bereizen is.