• Home
  • /
  • Hoe Kies Je De Juiste Motor

Hoe Kies Je De Juiste Motor

Als je net begint, en nog niet zo bekend bent met de motorsport en verschillende merken die er zijn, lijkt het een lastige taak om te kiezen welke motor geschikt is voor jou. Het is handig om van te voren te kijken naar alle mogelijkheden en motors die goed bij jou passen, voordat je er een aanschaft, die later niet helemaal de juiste te zijn. Er zijn een heleboel opties, maar maak je geen zorgen, wij kunnen jou helpen bij je keus. Allereerst is het belangrijk om na te gaan welke eigenschappen jij wilt dat een motor heeft. Hieronder hebben we een aantal opties.

Je Budget

Misschien wel de meest belangrijkste vraag. Wat is je budget, dit is namelijk een bepalende factor bij het aanschaffen van een motor.

Goedkoper kan, maar duurder is vaak geen optie. Als een motor aan alle andere eisen voldoet, maar niet financieel mogelijk is, heeft het eigenlijk geen zin. Kijk dus voor je begint naar hoeveel je van plan bent te besteden aan een nieuwe (of tweedehandse) motor, voordat je naar de rest van de eisen kijkt.

Nieuw of tweedehands

We hebben het net al gezegd, een nieuwe motor voor jou hoeft natuurlijk geen ‘echte’ nieuwe motor te zijn. Je zal moeten kiezen of je wilt kijken naar een splinternieuwe motor of een al gebruikte versie. Afhankelijk van je budget is deze keuze makkelijk te maken. Er zijn natuurlijk wel wat voor en nadelen die je moet overwegen. Zo kan je bij een nieuwe motor alle eisen naar wens samenstellen, en zit er garantie op je aankoop. Maar een nieuwe motor is wel duurder, en moet nog ingereden worden. Nadelen van een tweedehandse motor zijn dat er vaak geen garantie meer is, en dat je goed moet zoeken naar een motor die precies samengesteld is zoals jij het wilt. Voordelen zijn wel dat hij goedkoper is, en dat er minder waardeverlies is na een val of bij schade.

Waar moet je op letten als je een nieuwe motor gaat kopen?

Wanneer je een nieuwe motor wilt aanschaffen is het niet nodig om te kijken naar gebruikersschade, maar het is wel belangrijk om goed te letten op een aantal andere punten. Om goed te kunnen kijken of dit een fijne motor is voor jou zal je een proefrit moeten maken.

Daarbij kan je vooral letten op wendbaarheid remmen, acceleratie, rijwind, en zitcomfort.

Waar moet je op letten bij een tweedehands motor?

Het is belangrijk om bij het kopen van een tweedehands motor goed oplet op verschillende punten, het is namelijk moeilijker om een tweedehands motor nog om te ruilen. Al is dit via een dealer soms nog wel mogelijk. Het is handig om tijdens de eerste bezichtigingen altijd iemand anders mee te nemen, twee paar ogen zien altijd meer dan een, maar liefst wel iemand die verstand heeft van motors. Goede vragen om te stellen zijn bijvoorbeeld of de motor ooit is gevallen, controle of alle onderdelen werken, welk onderhoud is geweest en wat er aan komt en of er onderdelen vernieuwd zijn. Daarna is het natuurlijk belangrijk om een proefrit te maken, en misschien een checklist mee te nemen zodat alle belangrijke dingen gecheckt worden voordat je de motor aanschaft.

Welke motor past bij mij?

Het allerbelangrijkste is het kiezen van een motor die goed past bij jou, en bij jouw rijstijl. Er zijn verschillende categorieën, waarin je motors kan verdelen. Zo heb je allroad, tour, toursport, maar ook cruiser, choppers en motorscooters. Om er achter te komen welke motor bij je past is het goed om verschillende proefritten te doen, en misschien een aantal type motoren te huren voor een paar dagen.