• Home
  • /
  • Motorles voor gevorderden

Motorles voor gevorderden

Na het CBR-examen begint het leren pas echt

Er zijn natuurlijk weinig motorrijders die na het CBR-examen het idee hebben dat ze alles over motorrijden al weten. Nadat je zonder instructeur de weg op gaat, daar lees je pas echt de fijne kneepjes van het vak. Want goed en veilig motor kunnen rijden is echt een vak. Het is je eigen veiligheid in de hand nemen en leren over je motor en je eigen rijvaardigheid. Het percentage dat na acht jaar ervaring een ongeluk krijgt, is best hoog.

Ken je motor en jezelf

Zorg ervoor dat jij en je motor in een goede conditie zijn om ongelukken te voorkomen. Weet wanneer je remblokjes zijn versleten of wanneer je banden te zacht zijn. Zorg ervoor dat je altijd goed op de hoogte bent van de conditie van je motor, zodat je geen onverwachte mankementen tijdens het rijden ontdekt. Het belangrijkste is om alert te zijn en zodra je op de motor stapt moet je eigenlijk een ander mens worden. Je moet je dagelijkse en niet zo dagelijkste problemen voor de duur van de rit van je afzetten. Ze zullen je alleen maar afleiden van het rijden en dus ook je veiligheid.

Zorg dat je weet hoe je goed moet remmen, als je te krachtig remt in bepaalde situaties vlieg je over de kop. Dat is dus niet de bedoeling, dus neem eens in de zoveel tijd de tijd om wat remtechnieken te leren. Lees wat meer en praat vooral met andere motorrijders om te horen waar zij op letten. Leer van de fouten van anderen, dan hoef jij ze niet te maken!

Volg een cursus

Het komt misschien niet snel in je op om een motorcursus te volgen, vandaar dat wij je daar vandaag op attenderen. Er zijn veel privé instructeurs en rijscholen die extra trainingen geven, zodat je meer en beter kan reageren op onverwachte situaties. Heb je een ABS (is lang niet standaard op elke motor), weet dan hoe het ABS werkt. Het remmen met een ABS is heel anders en je wil natuurlijk niet worden verrast in een situatie die snel handelen vereist.

Vergeet niet om jouw ruimte rond je motor te behouden. Deze ruimte heb je nodig om jezelf ruimte te geven om uit te wijken of om jezelf reactietijd te geven. Je moet zelf blijven opletten dat jij jezelf genoeg ruimte geeft om alles veilig te houden. Het leren begint elke keer weer als je op de motor stapt. Wees altijd alert en zorg dat je je omgeving goed in de gaten houd. Ga er dan ook vanuit dat de automobilist je niet altijd in de gaten heeft! Voorkomen is altijd beter dan genezen.